Wolverzorging

 

Alle Atelier Knusjes producten worden met veel aandacht en liefde gemaakt. Als je het  ook met aandacht en liefde verzorgd dan gaan ze extra lang mee. Alle kleding wordt gewassen voordat ze naar het postkantoor gaan. Wassen voor de eerste keer dragen is dus niet nodig!

Merino wol:

Wol is van nature antibacterieel en hoeft niet vaak gewassen te worden.

Vaak is het genoeg om wollen kleding even buiten te luchten of in een vochtige badkamer te hangen.

Wil je wollen kleding wassen dan kan dit met de hand. Zorg ervoor dat het water niet te warm is en niet te koud. Je kan aan de binnenkant van je pols voelen of het water aangenaam voelt. Dan klopt de temperatuur.

Was de wol met een wasmiddel die speciaal voor wol is. Bij voorkeur biologisch. Ik gebruik zelf graag Eucalan (een lanoline houdende wolwasmiddel die je niet hoeft uit te spoelen). Onder andere Sonnet, Sheepish Grins en Disana hebben ook fijne wolwasmiddelen.

Tijdens het wassen nooit wrijven of wringen. De wol zal hierdoor vervilten.

Na het wassen uitspoelen (dit kan je overslaan als je wast met Eucalan) met water die dezelfde temperatuur heeft als het waswater. Bij een te groot temperatuurverschil zal de wol ‘schrikken’ en hierdoor krimpen/vervilten.

Na het wassen/uitspoelen oprollen in een handdoek om het meeste water eruit te halen en daarna in de juiste vorm plat laten opdrogen. Wol is zwakker en kwetsbaarder als het nat is. Hang je hem op om te drogen dan kan hij zijn vorm kwijtraken en draden kunnen zelfs breken. Leg natte wol niet in de zon of bij een verwarming te drogen.

Zitten er vlekken in? Behandel deze dan voor het wassen met ossegalzeep. Wol in de zon hangen kan ook wonderen doen. Wacht wel even tot de wol helemaal droog is. Heeft het gesneeuwd? Doe dan een vreugdedansje en leg al je wolletjes en vachtjes in de sneeuw. Daar worden ze mooi schoon van :-)

De kleuren kunnen wat afgeven. Was ze in het begin dus apart.

Wil je de wol voor een langere tijd opbergen? Was ze eerst (motten zijn dol op gedragen wol) en berg ze dan zoveel mogelijk luchtdicht op.  Ik gebruik hier zelf luchtdichte bewaarboxen voor. Motten houden ook niet van cederhout, lavendel en eucalyptus.

 

 

 

© 2018 - 2024 Atelier Knusjes | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel