De zoektocht naar nieuwe wol.
23 juni 2023

 

De wol waar ik jaren mee gewerkt heb

Als je Atelier Knusjes al langer volgt dan weet je dat ik een hele lange tijd leveringsproblemen heb gehad met mijn wol. De eerste problemen diende zich al in november 2019 aan. Ik heb nog lang gedacht dat dit wel goed zou komen maar op een gegeven moment moest ik toch tot de conclusie komen dat het niets meer zou worden met deze wol. Hele zachte merinowol in de mooiste kleuren die ook nog eens GOTS gecertificeerd is. Probeer daar maar eens vervanging voor te vinden! 

Na een flinke zoektocht vond ik nieuwe wol. 100% merinowol, ook superzacht en ook in hele mooie kleuren. En misschien wel het belangrijkste; ook GOTS gecertificeerd! Perfect zou je denken! Maar deze wol was wel flink dikker dan mijn oude wol… Dit betekent dat ik dus al mijn breipatronen moet herberekenen en herschrijven om er weer producten van te kunnen maken die goed passen. Op zich geen probleem en ik begon hier enthousiast mee. Totdat ik het eerste product ging wassen; toen ging de wol zijn eigen leven leiden… De verhouding en het patroon waren compleet zoek en ook na elke wasbeurt weer anders. Hoe moet je daarop je patronen aanpassen? En stel dat mij dat toch zou lukken, dan koop jij dit product en was je het thuis en is hierna het model er compleet uit als je hem niet op precies de juiste manier laat drogen. Nee, dat ging hem niet worden… 

Na deze wol liep ik best wel vast. Ik wist even niet meer hoe ik het aan moest pakken en besloot hulp te vragen van een coach die gespecialiseerd is in ondernemen in combinatie met handwerken (over het coachen zal ik later dit jaar nog een blog schrijven). Zij adviseerde mij om wol te zoeken die beter aansluit bij mijn patronen. Het klinkt zo logisch maar je moet er maar net op komen haha! Ook wist zij een paar merken die veel verschillende duurzame garens verkopen. Ik vond 4 verschillende garens bij 2 verschillende leveranciers. 1x 100% merino wol, 1x 100% diervriendelijke bourette zijde, 1 x 55% wol en 45% katoen en tot slot 1 x 75% wol en 25% diervriendelijke Eri zijde. Ik kocht van elk garen 2 bollen zodat ik hem goed kon testen.

De eerste 2 garens zijn biologisch maar hebben geen GOTS keurmerk. Ze hebben wel een OEKO-TEX certificatie maar dat stelt niet heel veel voor. Ik twijfel.. Beide garens breien wel heel fijn, ze houden goed hun vorm na het wassen en de kleuren zijn echt fantastisch. Het lukt mij echter niet om de stekenverhouding die de leverancier aanbeveelt goed te krijgen  en als ik er even later achter kom dat zij vanuit de groothandel geen garens verkopen aan makers is dit voor mij het teken dat dit niet het juiste garen is voor mij. Hierdoor zou ik mijn prijzen echt flink moeten verhogen en dat wil ik helemaal niet!

Al mijn hoop is dus gevestigd op de laatste 2 garens. Het contact met de groothandel is meteen fantastisch! Dat is een goed begin en ik hoop echt zo dat er een winnaar bij zit!

Ze hebben mij 2 bollen/strengen van allebei de garens opgestuurd en nadat DHL de spanning nog flink opvoerde door een lange vertraging, kon ik eindelijk gaan testen!  

De wol/zijde (links op de foto) was ik meteen enthousiast over! Een prachtige subtiele glans, GOTS gecertificeerd, superzacht en een kleur om verliefd op te worden! Over de wol/katoen (rechts op de foto) was ik iets minder enthousiast. Ik vond hem stiekem toch een beetje kriebelen. Nu weet ik dat ik extreem gevoelig ben voor gekriebel, maar toch, ik wil de wol echt zachter dan zacht hebben! De wol breit wel fijn en houdt ook goed zijn vorm na het wassen. Maar ook hier kreeg ik de stekenverhouding op mijn breimachine niet goed. 

De allerlaatste kans was dus met de wol/zijde. Ik maakte een proeflapje, waste hem en liet hem drogen. Eenmaal droog was het tijd om de steken te tellen en dat was een kippenvelmomentje… Waar het eerder niet lukte, lukte het bij dit garen wel. De juiste stekenverhouding!! Dat was een goed begin! Nu ik wist welke steekgrootte ik nodig had, kon ik een mutsje breien. Ik koos voor het patroon van het meest verkochte mutsje; het kaboutermutsje en breidde het mutsje in de maat 0-3 maanden. Ook dit garen breit super fijn en nog het beste: ook na het wassen van dit mutsje bleef hij goed in vorm! Zoals je hieronder op de foto kan zien is het mutsje alleen wel wat groter dan hij hoort te zijn bij het 0-3 maanden patroon. Ik zal mijn patronen dus toch opnieuw moeten berekenen maar deze keer zal dat vele malen soepeler gaan dan met die eerdere wol. 

In september bestaat Atelier Knusjes 5 jaar en dat lijkt mij een mooi moment om de producten met de nieuwe wol te lanceren! Tot die tijd kan je de oude voorraad nog kopen met een leuke korting. Zo heb jij voor een zacht prijsje mooie wolletjes en ik heb weer geld om de nieuwe wol in te kunnen kopen. Win-win 🙂

Liefs,
Ilonka

PS: Wil je zeker weten dat je de lancering van de nieuwe wol niet mist? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

 

© 2018 - 2024 Atelier Knusjes | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel